Livet som toppidretts utøver i utlandet

Anne Brit Sandbergaktuelt

Trial Mats Nilsen
Mats Nilsen

Mats Nilsen TMT 3 klasse har kombinert skole og toppidrettssatsing i utlandet. Her forteller han hvordan hverdagen er for ham.

Mitt navn er Mats Nilsen, jeg er 18 år og kommer fra Hommersåk. Jeg har lenge holdt på med motorsykkel idretten; Trial. Jeg har trent meg opp til både herre landslaget og verdensmesterskap nivå. Jeg konkurrerer i Trial 2 klassen i verdensmesterskapene.

I februar flyttet jeg ned til Spania for å trene med tidligere verdensmester og spanjol, Adam Raga.

Jeg bor her med 2 andre norske utøvere fra landslaget. Sammen med Adam trener vi opp mot 6 timer hver dag. For å få en så effektiv dag som mulig er det viktig med struktur i hverdagen. Vi følger Adam sine vaner og deler dagene inn opp slik at vi trener idretts spesifikk i 4 timer på morgenen. Etter det drar vi hjem og spiser en god spansk lunsj, før vi går i garasjen for å gjøre sykkelen klar til neste dag. Klokka syv gjennomfører vi økt 2 som er styrke. I perioden mellom øktene pleier jeg få tid til å gjøre en del skole. Er man strukturert og effektiv med skolearbeidet så vil man ligge godt an i forhold til de som sitter på skolen. Når klokka nærmer seg 7, tar jeg meg noe lettere mat og går for å trene styrke, noe som varer til rundt klokka 9. Middag blir servert sent. Vi deler på å lage middag og det er deilig å få servert middag av de andre jeg bor med. Dersom jeg av forskjellige årsaker ikke ble ferdig meg skolearbeidet så gjør jeg det etter trening. Etter middag er det restitusjon og søvn som gjelder, før vi begynnet på en ny dag.

Det er fullt mulig å kombinere skole med toppidrett. Lærerne er veldig fleksible. Det krever mye struktur og disiplin for å klare å balansere det å bo i utlandet alene og jobbe selvstendig med skole.