Kraft/ styrke

Evnen til å utføre et arbeid på kortest mulig tid står helt sentralt i mange idrettsprestasjoner. Det å kunne forflytte kroppsmassen fra A til B som i en 100m sprint, en akselerasjon mot en ball i fotballkamp eller en hopp-smash i volleyball. Det er musklene våre som er avgjørende for å utvikle denne kraften og på avdeling for kraft/styrke er fagpersonene eksperter på å optimalisere treningen slik at den på best mulig måte kan fasilitere idrettsprestasjonen. 

 Gjennom testing kan  man lage en såkalt kraft-hastighetsprofil på utøveren som kan gi en indikasjon på om utøveren er “sterk, men langsom, eller rask og svak Dette vil igjen kunne hjelpe utøveren å spisse treningen for å utvikle den/de kvalitetene som skal til for å bli bedre i idretten.  

Et eksempel kan være en person som er eksplosiv, men som enda ikke har fått bygd opp en basestyrke. Da vil denne utøveren kunne fortsette med trening av hastigheten, men også fokusere styrketreningen på relativ styrke for å bli enda sterkere. En annen utøver som har bra grunnstyrke, men som ikke klarer å utvikle så mye kraft vil kunne endre treningen til å vedlikeholde styrken og heller fokusere på hastighetstrening.  

Kraft/styrke står helt sentralt i mange idretter og er viktig både for kraft- og utholdenhetsutøvere og deres idrettsprestasjon. 

 

Image
Bilde av Thomas Bjørnsen
Thomas Bjørnsen

Fagkonsulent kraft/styrke og FoU

E-post: bjornsen.thomas@gmail.com

Utdannelse: doktorgrad i idrettsfysiologi fra Universitetet i Agder. Nåværende forskningsarbeid har et hovedfokus på utvikling av muskulær power (effekt) hos idrettsutøvere, og restitusjons- og adaptasjonsprosesser i skjelettmuskulatur etter styrketrening med redusert blodstrøm. 

Erfaring: 8 år som foreleser og forsker innen idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder (UIA). Har jobbet med utøvere gjennom 12 år som fysisk trener, og i Olympiatoppen med kraft/styrke-oppfølging av utøvere og deres trenere siden 2015.

Undervisning hovedsakelig har vært innen treningslære og fysiologi, med et hovedfokus på styrke, spenst, hurtighet og powertrening. 

Ansvarsområde: fagansvarlig for kraft/styrke. Forsknings- og utviklingsarbeid. 

Image
Håkon Halvorsen

E-post: h.a.halvorsen@gmail.com

Utdanning: Bachelor i idrett, Universitet i Stavanger og Adeleide University i Australia

Erfaring:

  • Eier og trener Prestasjonsfabrikken AS.
  • Fysisk trener Håndball - landslag yngre menn, Norges Håndball forbund.
  • Fysisk trener Viking Håndball menn og Sola Håndball damer
  • Tidligere landslagsutøver i Taekwondo

Ansvarsområde: Ansvarlig for styrketrening på flere idretter på TMT; håndball, seiling, roing, brettseiling, klatring og tennis

 

Image
Eirik Hammerseth Andreassen

E-post: eirhamand@gmail.com

Utdanning: Bachelor i idrettsbiologi ned Norges Idrettshøyskole

Erfaring: Jobbet som fysisk trener siden 2012 og har hatt ansvar for utøvere på høyt nivå i idretter som fotball, svømming, og kampsport. Erfaring som kursholder og foreleser på høyskole. 

Ansvarsområde: TETT PÅ Teknikk/motorikk og styrketrening. I tillegge er han ansvarlig for testing av 1080 Map som er et systematisk testsystem som utføres på en tredimensjonal matte. Testene skaper unike profiler som gjenspeiler utdøverens fysiske evner.